Mitologia maia

Ah Puch, al Còdex de Dresden.

La mitologia maia es refereix a les extensives creences politeistes de la civilització maia precolombina.[1] Aquesta cultura mesoamericana va seguir amb les tradicions de la seva religió des de fa 3.000 anys fins al segle x, i inclòs algunes d'aquestes tradicions es continuen explicant com a històries fantàstiques pels maies moderns.

Tan sols tres textos maies complets han sobreviscut a través dels anys, i per tant el coneixement de la mitologia maia disponible en l'actualitat és molt limitat. Això és degut al fet que la majoria van ser cremats pels espanyols durant la invasió.

El "Popol Vuh" (o Llibre del Consell dels indis quiché) relata els mites de la creació de la Terra, les aventures dels déus bessons, i la creació del primer home.

Els llibres de "Chilam Balam" també contenen informació sobre la mitologia maia, generalment descriuen les tradicions d'aquesta cultura. Un altre text important per a la comprensió de la mitologia maia és "Les cròniques de Chacxulubchen".

Té alguns punts en comú com la mitologia asteca sense deixar de ser dos mitologies clarament diferenciades:[2] ambdues religions creuen que els déus han creat i destruït el món diverses vegades i tracten de calmar-los amb sang humana mitjançant sacrifici d'éssers humans.[3]

  1. Rodríguez Santidrián, Pedro. «Mayas, Religión de los». A: Diccionario de las Religiones. 1a ed. Madrid: Alianza; El Prado, 1994, p. 292. ISBN 84-7838-400-6. 
  2. Beaumont i Baussier, 2000, p. 99.
  3. Beaumont i Baussier, 2000, p. 98.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search